Προήλθε από τη συνένωση των κοινοτήτων, Πύργων Θερμής, Θερμής, Πηγής, Kώμης, Nέων Kυδωνιών και Mυστεγνών. 11 χλμ. βόρεια από την παλιά πόλη της Mυτιλήνης θα συναντήσετε τους Πύργους Θερμής και 10 χλμ. πιο πάνω, συνεχίζοντας πάντα στην ανατολική ακτή, θα βρεθείτε στις Nέες Kυδωνίες. Aνάμεσα στους δύο αυτούς οικισμούς που ορίζουν τα γεωγραφικά τα όρια του Δήμου Λουτροπόλεως Θερμής βρίσκονται τα χωριά του Δήμου και τα ψαρολίμανά τους (Σκάλες).
Θερμή, ονομάζεται η περιοχή από τότε που Έλληνες και Pωμαίοι έχτισαν θέρμες, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών και μετέτρεψαν την περιοχή σε παραθεριστικό θέρετρο.
Στις ανασκαφές βρέθηκαν 5 προϊστορικοί οικισμοί της πρώιμης Xαλκοκρατίας (2800 – 2400 π.Χ.) και δύο της Υστέρας (1600 -1200 π.X.) που κτισμένοι ο ένας πάνω από τον άλλο, σχημάτισαν άθελά τους τον μικρό αυτό λόφο.
Πρώτος οικισμός που συναντά κανείς μπαίνοντας στο Δήμο Λουτρόπολης Θερμής καθώς έρχεται από τη Μυτιλήνη, είναι οι Πύργοι Θερμής. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, οι ομώνυμοι Πύργοι που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους χάρη. Αυτοί ήταν οχυρές εξοχικές κατοικίες, κέντρα αγροτικών κτημάτων όπου παραθέριζαν οι εύποροι κάτοικοι της Μυτιλήνης. Εν μέσω Πύργων και δένδρων ξεπροβάλλει η Παναγιά η Τρουλωτή, ένας εξαιρετικός βυζαντινός ναός που κατά την παράδοση χτίστηκε το 803 από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία.
Η περιοχή συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πολύ κόσμο, που επισκέπτεται για μπάνιο την περιοχή «Κανόνι», που απέχει ελάχιστα μέτρα από το δημόσιο δρόμο και έχει κάθε είδους μαγαζιά εστίασης και ψυχαγωγίας.
Αμέσως μετά τους Πύργους βρίσκεται η Παραλία της Θερμής με το γραφικό της λιμανάκι, τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες, τις πλακόστρωτες αποβάθρες και τα παραδοσιακά καφεδενάκια – ουζερί.
Πάνω από την παραλία και την κωμόπολη στο ύψωμα «Καρυές» βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών απ’ όλον το κόσμο. Στη διώροφη εκκλησία με την εντυπωσιακή εικονογράφηση φυλάσσονται τα λείψανα των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τα οποία βρέθηκαν κατά θαυματουργό τρόπο ύστερα από επίμονα όνειρα πιστών. Στο μοναστήρι υπάρχει και η δυνατότητα φιλοξενίας των προσκυνητών. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Θερμή, βρίσκονται τα χωριά Πηγή και Κώμη, όπου κάθε καλοκαίρι γίνεται το «Πανηγύρι του Ταύρου».
Η Παραλία της Θερμής, που συγκεντρώνει κάθε βράδυ πολύ κόσμο ήταν από πολύ παλιά πόλος έλξης των παραθεριστών. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το παλιό ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς», που αν και εγκαταλελειμμένο «ξυπνά» ακόμα, με τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, μνήμες από περασμένα μεγαλεία. Για μπάνιο στην περιοχή προσφέρεται λίγο βοριότερα και ο κολπίσκος «Πεταλίδι».
Στην Παραλία της Θερμής βρίσκονται λουτρικές εγκαταστάσεις με ιαματικά νερά. Με θερμοκρασία 46,9 βαθμούς Κελσίου, συνιστώνται για θεραπεία ρευματισμών, λίθων νεφρού, νοσημάτων ήπατος, γυναικολογικών παθήσεων, κ.τ.λ.
Σε λίγα χιλιόμετρα από την παραλία της Θερμής βρίσκονται τα χωριά των Μυστεγνών και των Νέων Κυδωνιών. Και τα δύο διαθέτουν γραφικότατες Σκάλες με πολλά ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σπεσιαλιτέ της περιοχής το χταπόδι στα κάρβουνα, που είναι το νοστιμότερο για πολλούς σε ολόκληρο το νησί.
Τελευταίος τουριστικός σταθμός στα όρια του Δήμου Θερμής η περιοχή «Ξαμπέλια» με γραφική παραλία και ταβερνάκια που σερβίρουν κάθε είδους νοστιμιές.